top of page
  • Aleksis Nokso-Koivisto

Pääsimme keskusteluissa joukkuekemian tasolle

Antero Lehto, BC Nokian kapteeni

Antero Lehto on nähnyt paljon erilaisia joukkueita pelatessaan Korisliigan lisäksi Italiassa ja Susijengissä. Hän on myös toiminut kapteenina kahdessa joukkueessa. Seuraavassa Lehto kertoo kokemuksistaan SmoothTeam-simulaatiosta BC Nokian Korisliigajoukkueen kanssa.

Pääsimme pois mukavuusalueelta ilman epämukavuutta

SmoothTeam-simulaatio oli todella hyvä lähtölaukaus joukkueen kemian kehittymiselle. Jokainen joutui avaamaan sanaista arkkuaan ja kuulimme kaikkia.

Olen itse ollut monta kertaa mukana tekemässä erilaisia testejä, joiden tarkoitus on ollut auttaa ymmärtämään joukkuekavereita. Niissä ei ole koskaan päästy samaan – pääsimme keskusteluissa joukkuekemian tasolle. Isoin juttu on, että jokainen joutui hiukan tulemaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kertomaan omia tuntemuksiaan. Se jos joku on asia, joka ei helposti tapahdu eikä varsinkaan vieraalla kielellä.

Vaikka menimme mukavuusalueidemme ulkopuolelle, kukaan ei kuitenkaan kokenut oloaan epämukavaksi. Uusi toki jännittää aina, mutta kukaan ei jälkikäteenkään ole sanonut, että tilaisuus olisi ollut ahdistava. Simulaatio ei pakottanut, vaan ennemminkin houkutteli siihen, että jokaisen oli avattava suunsa ja kerrottava tuntemuksistaan. Tämä oli erityistä simulaatiossa, tällaisiin keskusteluihin ei ole helppo päästä.

Joukkueen kehittymisen kannalta on tosi tärkeää, että näistä asioista puhutaan. Minusta oli myös hyvä, että joukkueen ulkopuolinen ihminen tuli puhumaan näistä kanssamme. Se osaltaan auttoi vapautumaan.

Kielikynnyksien ylittäminen tarpeen

SmoothTeam-simulaation aikana useammalta vahvistukselta tuli suomalaisille toive puhua englantia turhia jännittämättä. Vahvistukset ovat kuulleet paljon huonompaa englantia kotimaissaankin ja arvostavat sitä, että englantia puhutaan. Kehut kielitaidosta oli erittäin myönteinen viesti varsinkin meidän nuoremmille pelaajillemme ja toivottavasti laskee kynnystä puhua englantia jatkossa. Joukkueen kommunikaatiosta puhun laajemmin tässä jutussa.

Simulaatio näkyy harjoituksissamme keskusteluissa

Meillä on uusia nuoria pelaajia, joista osa on amerikkalaisia. Uudet ovat voineet olla hetkittäin turhautuneitakin uusiin juttuihin. Näen nyt, että verrattuna simulaatiota edeltävään aikaan pelaajat ovat keskimäärin olleet vastaanottavaisempia. Meillä on ollut simulaation jälkeen hyvähenkisiä treenejä. Joukkueessamme on erittäin hyviä tyyppejä, ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Nyt simulaation jälkeen ollaan vielä enemmän dialogin tasolla, ei ole sormella osoittamista ja monologia.

Simulaation ravisteleva ote oli hyvä, että pääsimme hiukan kertomaan omista asioistamme. Se nopeutti tutustumista. Tämä oli lähtölaukaus sille, että joukkue alkaa syventää ja löytää toisiaan. Simulaation jälkeen on matalampi kynnys mennä vieraamman joukkuekaverin viereen istumaan.

Voin suositella SmoothTeam-simulaatiota joukkueille ja tiimeille, joissa tähdätään yhteisiin tuloksiin

Voin kokemukseni perusteella suositella simulaatiota monenlaisille tiimeille ja erityisesti sellaiselle, joka viettää yhdessä paljon aikaa. Kun on tavoitteena puhaltaa yhteen hiileen ja saada yhteistä hyvää aikaan, tämä auttaa. Urheilujoukkueiden lisäksi simulaatio toimii varmasti vaikka myyntiorganisaatioille.

Jokainen avasi ajatuksiaan ja myös tiimin hiljaisimmista ja vähemmän aktiivisista keskustelijoista sai paljon irti. Tämä on hyvä työkalu sellaiseen.

Kaikessa joukkuepelaamisessa kommunikaatio ja viestintä on tärkeintä. Sellaisessa tiimissä on helpompi olla, jossa nämä asiat toimivat.

Antero Lehto Kapteeni BC Nokia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page